Afgelopen donderdag moesten we ons weer melden in het Deventer Ziekenhuis. Ik had het helemaal bedacht. Duuk hoefde alleen maar MTX, een chemo die snel toegediend wordt. Hiervoor hoeft alleen maar zijn VAP aangeprikt worden, chemo er in en naald er weer uit. Wel moet voor die tijd zijn bloed gecontroleerd worden. In plaats van een tijd in het ziekenhuis rond te moeten hangen, wachtend op uitslagen (met de kans dat het voor niet is door lage waarden), hadden we in de ochtend voor school aan even geprikt.

Om iets over 12 belde de oncologieverpleegkundige dat we ons in de middag konden melden omdat Duuk zijn bloed kwalificeerde. Duuk wilde niet nog een keer naar school Hij was moe en wilde even naar bed. Hij lag net in bed, toen ik weer gebeld werd. De kinderarts van het Deventer ziekenhuis. Ze hadden Duuk zijn bloeduitslagen even verder bekeken en daaruit kwam dat zijn ASAT en ALAT (leverfunctie) sterk verhoogd waren. Dit is vaker het geval en heel goed te verklaren door alle chemo’s die hij krijgt. Maar tot voor kort waren ze rond de 200 en nu waren ze rond de 800…. Nog al een verschil dus…

Duuk wat eerder uit bed getrommeld en uitgelegd wat de dokter vertelde. Deze week even geen chemo, maar wel luisteren naar de buik en bloed afnemen voor meer onderzoek. Duuk zucht eens en trekt zijn kleren aan. Hij heeft geen zin, maar hij weet dat het moet. Hij zit prima in zijn vel en maakt grapjes. Heeft praatjes voor 10.

Als we in het ziekenhuis komen, kunnen we meteen naar de behandelkamer. Duuk zijn VAP moet aangeprikt worden omdat er zoveel bloed afgenomen moet worden. Dat aanprikken blijft een dingetje, maar hij kan zich steeds beter focussen.

Dan is het lang wachten op de uitslagen. De kinderarts voelt nog even aan Duuk zijn buik. Hij constateert wat lucht in de buikholte maar geen vergrootte lever. Het doet ook geen pijn bij het drukken op de buik. De uitslagen van het bloed komen binnen en daarop was toch te zien dat er meerdere leverfuncties sterk afweken van de norm. Dit kan komen van een leverbeschadiging, van te weinig/onjuiste voeding, door heparine wat in zijn VAP gespoten wordt en door een infectie aan de lever. Nu weer dit… wat zal hier nu weer uitkomen… De arts noemt Duuk “een puzzel”. Hij heeft elke keer weer van die aparte en heftige bijwerkingen….

Omdat Duuk verder totaal niet ziek oogt, mogen we naar huis. De uitslagen van de infecties volgen later. Thuis geven we Duuk een dagen volledig sondevoeding zodat we zeker weten dat hij voldoende binnen krijgt. Ook moeten we stoppen met alle toxische medicaties. Dus even een weer geen chemo’s (zowel in het ziekenhuis als de chemo die hij thuis elke dag krijgt). Maandag moeten we weer komen en wordt er weer grondig onderzoek gedaan. Zijn de waarden gedaald? Is er iets uit de infecties gekomen? Helpt de volledige sondevoeding? Het is afwachten… Dus zoals vaker…

—Wordt Vervolgd—