We zitten in de auto na weer een weekend kuren in Groningen. Zoals elke keer begonnen we vrijdagochtend op de poli kinderoncologie. Dit keer was het wel een spannende ochtend. We kregen te horen in welke risicogroep Duuk zou vallen. De dagen hieraan voorafgaand waren best pittig. Niet voor Duuk, die deed het super. Maar mentaal heb ik wel een tikje gekregen. Het was alsof we al tijden weten dat er iets is, maar dat we nu pas te horen krijgen hoe erg het is. Terwijl het natuurlijk hoe dan ook erg is! Ook als hij in de “lichtste” groep zou vallen. Ik heb meerdere keren met de gedachten gelopen dat het nog wel eens erger kon zijn dan we hoopten. Waarom weet ik niet en dus zette ik dat opzij en ging ik weer uit van de groep waar de meeste kinderen in vallen. Medium Risk.

Eenmaal in de behandelkamer gooide onze hoofdbehandelaar, dr. Peek, vrijwel direct het hoge woord er uit. Duuk valt in de medium Risk groep…maar! Met een jaar verlenging. Er is bij Duuk het Ikaros-gen geconstateerd wat zorgt voor een grotere kans op recidief dan na de standaard behandeling van 2 jaar. (Bij ALL is altijd sprake van een kleine kans op een recidief, dus een terugkeer van de leukemie.) Hiervoor gaan ze een jaar langer door met chemo’s, wat er voor zorgt dat deze kans net zo laag wordt als bij alle andere kinderen met ALL. Tijdens ons volgende weekend krijgen we een uitgebreid gesprek over hoe de behandeling er exact uit zal gaan zien en wat we kunnen verwachten van de chemo’s en andere medicatie die hij dan krijgt.

De rest van het weekend liep eigenlijk ongeveer gelijk met voorgaande weekenden. Zondagmiddag werd zijn bloedspiegel weer afgenomen om te kijken of hij mee naar huis mocht. Zijn MTX waarde was 194, deze moet onder de 180 zijn. Maar aangezien ze normaal rond 15.30 uur op vrijdag starten met de MTX en nu pas rond 18.30 uur en dus op zaterdag ook pas om 18.30 uur begonnen met hyperhydratie heeft het 3 uur minder kunnen doorspoelen. Na overleg tussen verpleging en de kinderoncoloog kregen we te horen dat we naar huis mochten! Wat extra medicatie mee en de komende 24 uur minstens 1.5 liter vocht geven (eventueel via de sonde) om nog extra na te spoelen. Maar dat nemen we op de koop toe!